top of page
original (29).png

Super!

 

  • Nu heb je:

  • Voor jezelf een doel gesteld om naar toe te werken.

  • Ervoor gezorgd dat het een realistisch, haalbaar doel is; niet té groot.

  • Ons verteld dat je er redelijk zeker van bent dat je dit doel gaat behalen (het is geen ‘belofte’, maar wel een doel om naar toe te werken).

  • Ons verteld hoe belangrijk dit is voor jou.

  • De momenten in de week aangegeven waarop je het meest kwetsbaar bent voor chemsgebruik. Dat is heel nuttig om te weten. Nu kun je jezelf beter voorbereiden op deze momenten. Zet afspraken in je agenda, houd jezelf bezig. Raak niet overvallen door nietsdoen en verveling. Vraag een goede vriend om hulp als dat mogelijk is, dat is altijd beter dan het alleen te doen.

  • Een aantal dingen aangevinkt die je anders zou kunnen doen als je wordt overvallen door verlangens. Het is belangrijk je te realiseren dat je geen slachtoffer bent van die verlangens; er zijn dingen die je kunt doen om ze voorbij te laten gaan. Oefen deze dingen en zorg dat je er goed in wordt. Je zult ze in de toekomst nog vaak nodig hebben.

 

Dit was het. Nu heb je je eigen zorgplan.

 

Laat een goede vriend weten dat je probeert te veranderen, als dat mogelijk is. Het is altijd beter als je steun krijgt van een maatje dan wanneer je het in je eentje probeert. Natuurlijk kan het moeilijk zijn om deze kwetsbaarheid met iemand te delen, maar probeer over je schaamte heen te stappen. Dat wat je besloten hebt en aan het doen bent is juist hartstikke moedig en geweldig! Je zou je trots moeten voelen omdat je het probeert.

Of het je nu lukt je doel te bereiken of niet, je hebt nu in ieder geval een gereedschapskist die je kunt gebruiken om jezelf te helpen. Soms gaat dat met vallen en opstaan; het lukt niet altijd de eerste keer. Geef niet op! Blijf terugkomen! Kies een haalbaar doel en werk daar naartoe. Ontdek hoe je jouw kwetsbare momenten beter kunt leren herkennen en oefen je technieken voor het omgaan met verlangens. Uiteindelijk leer je het wel. Elke keer een beetje beter.

En als het je lukt … feliciteer jezelf dan! Dat is heel belangrijk. En als het je niet lukt … feliciteer jezelf dan omdat je het hebt geprobeerd. Straf jezelf er niet voor af. Dat je hiermee worstelt, kan worden verklaard. Het leven en seks als homo is ingewikkeld, je bent niet alleen. Dus, bestraf jezelf niet, begin gewoon met een nieuw zorgplan. Met een glimlach en vertrouwen in jezelf.

original (30).png
original (31).png
bottom of page